In de aankomende begroting mag het nieuwe kabinet gaan uitleggen hoe het wil gaan toewerken naar structureel 22% mínder ambtenaren, zoals het in het Hoofdlijnenakkoord heeft opgeschreven. Maar die wens doet (nog) niets af aan de aantrekkelijkheid van de Rijksoverheid als werkgever. In elk geval onder hbo-studenten staat het Rijk nog altijd fier bovenaan als meest favoriete werkgever (waar het dit jaar onder mbo-studenten nog op de zesde plek stond).
Waar de Politie onder mbo’ers gewild is, willen hbo’ers het liefst Rijksambtenaar worden.
Het Rijk laat daarmee andere onder hbo’ers geliefde werkgevers als de GGZ, de Politie, ASML en Defensie achter zich. Vooral de positie van ASML is opvallend. Het bedrijf is inmiddels een soort van alleenheerser als het gaat om technische en IT-hbo-studenten: geen enkel ander technische organisatie komt voor bij de eerste 22 van de lijst van meest genoemde favoriete hbo-werkgevers. Ook opvallend: onder de mbo’ers is het Veldhovense hightechbedrijf pas op plek 19 te vinden.
Hbo-student gaat voor not-for-profit
Hbo’ers hebben sowieso behoorlijk andere voorkeuren dan mbo’ers, zo blijkt uit het grootse Nationaal Campus Recruitment Onderzoek dat begin 2025 wordt gepresenteerd en waar de komende weken via deze site al enkele resultaten van naar buiten komen. In de periode van 2023 tot en met het tweede kwartaal van 2024 zijn voor dit onderzoek in totaal 916 hbo-studenten in hun laatste of een na laatste jaar voor afstuderen ondervraagd naar de concrete werkgevers die hun voorkeur genieten om voor te werken na het afstuderen.
Van de 22 meest genoemde werkgevers zijn er maar liefst 13 not-for-profit.
Veel hbo’s hebben bijvoorbeeld een sterke aanwezigheid van opleidingsrichtingen in zorg, toerisme en horeca. Dit blijkt ook direct terug te zien in de lijst van meest favoriete werkgevers. Denk aan: GGZ, Bureau Jeugdzorg, Radboud Universiteit, UMC Utrecht, het Maxima MC, de GGD en Achmea. Maar ook de gemeenten (zoals Amsterdam en Leeuwarden) doen het goed, net als andere overheidsinstellingen als de Belastingdienst en het UWV. Van de 22 meest genoemde werkgevers zijn er maar liefst 13 not-for-profit. Verder valt op dat ook banken (ABN Amro, Rabobank) en reisorganisaties (TUI, KLM, Travelpro) het in deze doelgroep beter doen dan onder de mbo-doelgroep. Ook noemt deze doelgroep vaker bredere werkgeversmerken met een sterkere aanwezigheid op de campus (zoals Deloitte).
Meest favoriete werkgevers...
Lees het op Werf&!