2 apr. 2024, 14:07

Het uitbannen van haast. En andere manieren om tot rust te komen

Het uitbannen van haast. En andere manieren om tot rust te komen

Boeken over rust, stilte en kalmte vliegen over de toonbank. Een van de recente bestsellers in het Engelse taalgebied is The ruthless elimination of hurry, van John Mark Comer, een jonge Amerikaanse theoloog.

Comer preekt dat haast niet samengaat met dingen die echt belangrijk zijn in het leven, zoals geduld, vriendelijkheid en liefde. Hij raadt ons oefeningen aan om te vertragen. Zoals een dag per week je telefoon uitzetten en wegleggen. Opzettelijk de lange rij kiezen in de supermarkt. Of – doe eens gek – je houden aan de snelheidsregels in het verkeer. Gewoon 30 rijden waar je 30 mag. Maar niet extra langzaam, zegt Comer, want daar raken anderen dan weer gestresst van.

Vier adviezen

Tijdens corona was er veel interesse in rust. Ik heb aardig wat stukjes gelezen en getikt over het overleven van werkdagen vol online meetings. Inmiddels zijn de files alweer langer dan voor 2020 en lijken al die levenslessen vergeten.

Gelukkig zijn er researchers die niet opgeven, zoals de Canadese organisatiekundige Zhanna Lyubykh en haar collega’s. Zij zetten recent op een rijtje waar gezonde werkpauzes aan moeten voldoen. Vier van hun bevindingen, gebaseerd op ruim tachtig studies:

1. Kort kan. Regelmatig een micro-break nemen van enkele minuten helpt. Korte pauzes voorkomen uitputting en helpen je om je werk beter te doen. Goed om te weten: dit helpt vooral in de ochtend. Naarmate de werkdag vordert zijn langere pauzes nodig.

2. Buiten is beter. Wandelen, een broodje eten, koffie drinken, wat je ook doet in je pauze, doe het buiten. Wie dezelfde activiteiten binnen uitvoert, laadt daarvan minder op, stellen de onderzoekers vast.

3. ....

Het gehele artikel is te lezen op de website van Ben Tiggelaar.