17 sep. 2024, 08:17

Inclusie centraal in CAO Gemeenten

Inclusie centraal in CAO Gemeenten

Inclusie centraal in CAO Gemeenten

12 september 2024 – Met gendertransitieverlof, ouderschapsverlof voor meeroudergezinnen en het ruilen van feestdagen vormt inclusie een belangrijk onderwerp in de concept arbeidsvoorwaardennota voor een nieuwe cao Gemeenten en cao SGO die de werkgevers hebben gepresenteerd.

De arbeidsvoorwaardennota vormt de inzet van de werkgevers voor de onderhandelingen over de gemeentelijke cao’s die op 15 november van start gaan. De arbeidsvoorwaardennota wordt definitief na raadpleging van de leden.

Inclusieve cao

De werkgevers willen de arbeidsvoorwaarden van gemeenteambtenaren verder moderniseren door de cao inclusiever te maken. Zo herkennen medewerkers zich beter in de cao en hebben ze gelijke toegang tot arbeidsvoorwaarden, is de gedachte.

Gendertransitieverlof

Als voorbeeld van het inclusiever maken van de cao benoemen de werkgevers onder andere het opnemen van gendertransitieverlof. Dat betekent dat de medewerker die in gendertransitie is of gaat gedurende 10 jaar recht heeft op maximaal 24 weken gendertransitieverlof.

Ouderschapsverlof meeroudergezinnen

Ook willen de werkgevers het ouderschapsverlof mogelijk maken voor meeroudergezinnen die nu buiten de wettelijke bepalingen voor ouderschapsverlof vallen.

Verder... lees het gehele artikel op Ambtenarensalaris