11 apr. 2025, 16:59

Wordt AI ooit zo slim en veelzijdig als een mens?

Wordt AI ooit zo slim en veelzijdig als een mens?

Maar met de razendsnelle vooruitgang in AI stellen steeds meer experts de vraag: hoe lang duurt het nog voordat we kunstmatige algemene intelligentie (AGI) bereiken? Het punt waarop een AI zelfstandig kan redeneren, nieuwe concepten kan bedenken en zich net zo flexibel kan aanpassen als wij. In dit artikel duik ik er in.

Toen ik laatst met mijn vader (69, amateur schaker) een discussie had over AI, hadden we het al snel over Garry Kasparov. Kasparov was in de jaren ’90 schaakgrootmeester en had wereldwijd faam door zijn manier van spelen en uiteraard alle wedstrijden die hij won. Maar in 1997 gebeurde er iets wat de wereld op zijn kop zette: hij verloor van Deep Blue, de supercomputer van IBM. Voor het eerst werd een wereldkampioen schaak verslagen door een computer, iets wat velen voor onmogelijk hielden. Kasparov was verbijsterd en zei later: “Ik voelde een soort intelligentie, een geest in de machine.”

Toch was Deep Blue geen ‘AGI’, zoals we dat nu omschrijven. De supercomuter kon alleen schaken. Maar het moment markeerde een keerpunt: technologie begon taken beter uit te voeren dan mensen. Dat zette een discussie in gang over waar de grenzen van kunstmatige intelligentie liggen. Vandaag de dag zie ik hetzelfde weer gebeuren, maar nu met AI-systemen die niet alleen één spel winnen, maar hele industrieën op z’n kop zetten.

Wanneer krijgen we AGI?

De voorspellingen over wanneer we AGI krijgen, lopen heel sterk uiteen. Sommige onderzoekers, zoals Dario Amodei van Anthropic, denken dat we rond 2026 al systemen zullen zien die de eerste kenmerken van AGI vertonen. Anderen, zoals AI-pionier Geoffrey Hinton, denken dat we tussen de vijf en twintig jaar nodig hebben. Een ruime marge…

Maar niet iedereen is ervan overtuigd dat we er überhaupt komen. Yann LeCun, de zeer gerespecteerde AI-onderzoeker bij Meta, stelt dat AGI nog tientallen jaren op zich zal laten wachten. Hij denkt zelfs dat het misschien wel nooit echt mogelijk is zoals mensen het zich voorstellen.

Demis Hassabis, CEO van DeepMind, is iets voorzichtiger in zijn voorspellingen: “Ik denk dat AI die kan redeneren zoals een mens binnen een decennium mogelijk is, maar het is geen zekerheid. We moeten fundamentele doorbraken blijven maken in ons begrip van intelligentie.”

Als we uitzoomen naar de ontwikkelingen vandaag de dag, dan staat het wel vast in mijn optiek dat de ontwikkeling van AI al een enorme impact heeft. Op ons als individu, op organisaties, op hele industrieën. Positief en negatief. Maar of AGI nu snel komt of niet, de grenzen van wat AI kan, worden steeds verder opgerekt.

Van smalle AI naar algemene intelligentie

Lees het artikel, geschreven door Jan Scheele, via de volgende link: https://www.frankwatching.com/...