„Hoe komt het dat hij niet opgaf?”
– „Doorzettingsvermogen!”
„Wat is dat dan?”
– „Niet opgeven!”
Als het echt zo belangrijk is, wil ik het beter begrijpen.
Wat ís het eigenlijk?
Voor definities rond gedrag blader ik graag door het online woordenboek van de American Psychological Association; de APA Dictionary of Psychology. Wat staat daar over perseverance en persistence? Dat het gaat om het volhouden en afmaken van een taak, ook als het niet makkelijk is. Je kiest niet voor plezier of gemak op de korte termijn, maar blijft je inspannen voor een langetermijndoel.
Psycholoog Angela Duckworth trok veel aandacht met haar artikelen en TEDtalk over het begrip ‘grit’. Volgens haar een belangrijke verklaring voor succes. Grit, zegt Duckworth, heeft twee componenten: doorgaande inspanning en doorgaande interesse – ‘passie’ – rond een langetermijndoel, zoals het afmaken van je studie.
Uit een grote meta-analyse van onderzoeker Thomas Credé en collega’s bleek echter dat grit niet zoveel verklaart als gedacht. Ook werd duidelijk dat succes op de lange termijn toch vooral voortkomt uit het blijven leveren van inspanning. Passie telt minder dan gedacht. Ten slotte bleek dat grit ongeveer hetzelfde is als wat in de persoonlijkheidspsychologie al lange tijd conscientiousness heet. In het Nederlands: zorgvuldigheid, gewetensvolheid.
Hoe leer je doorzetten?
Tja, wat weten we nu? Succes is het gevolg van langdurige inspanning. Maar waar komt het vandaan? Hoe word je een doorzetter?
Onderzoek laat zien dat gewetensvolheid een relatief stabiel persoonlijkheidskenmerk is dat voortkomt uit aanleg en omgeving. Doorzetten leer je niet even in een cursus van een dag.
Studies laten wél zien dat deze eigenschap zich positief ontwikkelt gedurende ons leven. Jaar in, jaar uit worden we ietsje beter in het weerstaan van kortetermijnverleidingen en het werken aan langetermijndoelen. Wellicht omdat we ervaren dat dit loont.
Lees het gehele artikel op de site van Ben Tiggelaar.