Maakt samenleven mogelijk!

de Rechtspraak

De organisatie van de Rechtspraak

Iedere Nederlander krijgt gemiddeld 1 keer in zijn leven te maken met rechtspraak. Misschien omdat je zelf een rechtszaak start, bijvoorbeeld bij een scheiding. Of omdat iemand jou voor de rechter daagt. Je kunt ook als slachtoffer, getuige of deskundige betrokken raken bij een rechtszaak.

De Rechtspraak als organisatie bestaat uit verschillende onderdelen, die allemaal autonoom zijn: de gerechten (rechtbanken en gerechtshoven), de Raad voor de rechtspraak, het College van Beroep van het bedrijfsleven, de Centrale Raad van Beroep en de landelijke diensten IVO Rechtspraak, LDCR en SSR.

Uitgebreide informatie over hoe het recht in Nederland is georganiseerd, vind je op rechtspraak.nl.

Gerechten, CBb en CRvB

Een rechtszaak begint meestal bij de rechtbank. Wie het niet eens is met een uitspraak van de rechtbank, kan in hoger beroep gaan bij een gerechtshof. In grote lijnen lijkt de procedure bij het gerechtshof op de gang van zaken bij de rechtbank. Er zijn 11 rechtbanken en 4 gerechtshoven in Nederland.

Het College van Beroep van het bedrijfsleven (CBb) behandelt zaken in hoger beroep over de Mededingingswet, Postwet, Warenwet, Telecommunicatiewet en financiële toezichtwetgeving. Het CBb doet ook het tuchtrechtspraak voor accountants en hoger beroep over de Meststoffenwet. Het CBb is gevestigd in Den Haag.

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) oordeelt in hoger beroep over zaken over studiefinanciering, sociale zekerheidsrecht of ambtenarenrecht. De CRvB bevindt zich in Utrecht.

Werken bij de Rechtspraak

Kijk voor alle actuele vacatures op: Vacatures bij de Rechtspraak

Landelijk Dienstencentrum voor de Rechtspraak

Uniceflaan 1, Utrecht, Nederland

College van Beroep voor het bedrijfsleven

Prins clauslaan 60

Meer dan 50.000 volgers op LinkedIn. Volg ons ook en klik =>